Syarikat Perusahaan Makanan
Tradisional Ab Rahman, adalah antara syarikat yang menghasilkan makanan
tradisional inang-inang dan pembekal makan tradisional tersebut di Melaka,
dengan jualan bulanan mencecah RM 6000. Bermula dengan sekadar menolong ibunya membuat
sejenis kuih tradisional berasaskan pulut sejak berusia 12 tahun, Hj Ab. Rahman
Saleh yang kini berumur 51 tahun, tidak menyangka, kini kuih inang-inang
buatannya itu berjaya dikomersialkan. Hj Ab Rahman yang berasal dari Kampung
Bukit Tembakau dan bapa kepada 12 orang cahaya mata turut tidak menyangka
perniagaan yang dimulakan arwah ibunya, Halimah Salleh secara kecil-kecilan
suatu ketika dahulu berjaya diwarisinya sehingga kini.
Selepas 10 tahun menjalankan perniagaan kuih
inang-inang, Hj Ab Rahman kini boleh berbangga kerana kuih tradisional itu
mendapat permintaan yang tinggi dalam pasaran tempatan. Selain Melaka, kuih
inang-inang buatan Syarikat milik Hj Ab Rahman yang dinamakan Inang-inang Bukit
Tembakau turut dipasarkan di beberapa negeri lain seperti Negeri Sembilan,
Selangor, Kuala Lumpur dan Johor.
Selain
itu, ia turut dipasarkan di beberapa pasar raya besar seperti Tesco dan Jaya
Jusco.
Hj Ab Rahman sedang mencetak inang-inang atau lebih dikenali sebagai proses "menepek" |
Detik
permulaan Hj Ab Rahman menceburi bidang pembuatan makanan tradisional
inang-inang ini adalah kerana beliau mahu melihat makanan tradisional ini terus
dinikmati dan diwarisi generasi masa depan. Sejak Hj Ab Rahman mula menceburi bidang pembuatan
inang-inang ini dengan membantu ibunya, beliau telah mula berfikir cara
bagaimana untuk melebarkan lagi perniagaan kuih ini supaya ia terus dikenali
dan digemari.
Tambahan pula Melaka merupakan sebuah negeri
pelancongan dan beliau beranggapan ia lebih memudahkan lagi usaha untuk mempromosikan makanan
tradisional inang-inang ini. Setelah hampir 15 tahun beliau menceburi bidang
ini, beliau kini bersyukur dan berbangga kerana usahanya itu kini membuahkan
kejayaan dan semakin maju.
inang yang telah dicetak dijemur hingga kering |
Dengan hasil keluaran yang hanya
bermula dengan 30 bungkus sehari, kini beliau mampu menghasilkan hampir 150
bungkus sehari dan dengan hanya 20kg beras pulut yang digunakan ketika awal
pembabitan beliau dalam mengkomersialkan inang-inang ini, beliau kini
memerlukan lebih 200kg beras pulut sehari bagi menghasilkan inang-inang
buatannya.
Dengan
waktu kerja selama 20hari dalam sebulan, syarikat perusahaan makanan
tradisional milik hj abdul rahman mampu menghasilkan 30000 bungkus inang-inang
dan bilangan ini akan bertambah mengikut permintaan terutama musim perayaan dan
majlis perkahwinan.
Inang-inang keluaran syarikat
perusahaan makanan tradisional milik Hj Ab Rahman dihasilkan
dalam lima perasa berlainan iaitu perasa asli, udang, pulut hitam, bawang putih
dan sagu.
Inang-inang keluaran
syarikat Hj Ab Rahman ada yang dijual terus ke pelanggan dari kilang dengan
harga pasaran dan turut dijual kepada pemborong dengan harga borong.
inang-inang yang telah kering selepas dijemur |
Kini Hj Ab Rahman menggunakan khidmat
10 orang pekerjayang terdiri daripada penduduk setempat dalam menghasilkan
inang-inang keluaran syarikatnya sambil dibantu oleh ahli keluarga beliau. selain memberi
pendapatan, perniagaan syarikat perusahaan makanan tradisional milik Hj Ab
Rahman secara tidak langsung turut telah berjaya mewujudkan peluang pekerjaan
di kalangan penduduk sekitar.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete